در بازار فارکس این سوال را زیاد شنیده ایم که آیا کارگزار واقعا به بازار بین المللی متصل است یا خیر؟ یا مثلا می گویند امروز قیمت جهانی طلا به 1700 دلار رسید! اما این قیمت های بازار فارکس واقعا از کجا می آیند و چگونه قیمت گذاری می شوند؟ در این مقاله از آقای سرمایه گذار قصد داریم شما رو با نحوه قیمت گذاری ارز در بازار فارکس آشنا کنیم تا اگر در این زمینه فعالیت دارید پاسخ سؤال هایتان را در رابطه با این موضوع دریابید.
بخش های اصلی در بازار فارکس
بازار فارکس از دو جزء اصلی تشکیل شده است، یک هسته مرکزی که به عنوان پلتفرم اصلی این بازار عمل می کند و جزء دیگر اپراتورها و مشارکت کنندگان آن است. در ادامه به توضیح مختصر هر یک از این دو جزء می پردازیم.
بستر اصلی
بخش اصلی بازار فارکس این قسمت است زیرا تمام معاملات نقدی و معاملات آتی و بازارهای سوئیفت با هم گروه بزرگی به نام Interbank را تشکیل می دهند.
شرکت کنندگان
دومین و بخش مهم دیگری که در عملکرد بازار فارکس بسیار حائز اهمیت است، مشارکت کنندگان آن هستند. بانک های سرمایه گذاری و بانک های تجاری، صندوق های سرمایه بین المللی، بانک های مرکزی کشورهای مختلف و سرمایه داران بزرگ این حوزه و نیز کارگزاران بازار فارکس، همه با هم بخش Participants را تشکیل می دهند.
شرکت کنندگان معمولاً در هر لحظه، از هر جای دنیا نیاز به خرید و فروش یا مبادله ارزهای خود با یکدیگر دارند و به این ترتیب روزانه میلیاردها دلار بین شرکت کنندگان در جهان جا به جا می شود. طبیعتا ممکن است از خود بپرسید که چرا این مؤسسات و بانک ها برای تامین ارز مورد نیاز خود مستقیماً با یکدیگر معامله نمی کنند؟
دلیل این امر این است که بانک ها و مؤسسات به دلیل راحتی بیش تر، دسترسی آسان تر و همچنین شفافیت بیش تر برای یافتن بهترین نرخ ارز ترجیح می دهند مبادلات و تراکنش های خود را از طریق بازار فارکس بین بانکی انجام دهند.
قیمت فارکس چگونه تعیین می شود؟
راه کشف قیمت و قیمت گذاری در بازار فارکس به این صورت است که ابتدا بانک ها و مؤسسات مالی بزرگ یک تریدر را به عنوان نماینده خود که به آن دیلر نیز می گویند برای خرید و فروش و ترید در پراپ تریدینگ انتخاب می کنند. تمامی معاملات و قیمت ها توسط نمایندگی ها انجام می شود.
همچنین یک دیلر هرگز بیان نمی کند که با کدام بانک یا مؤسسه سروکار دارد و همیشه این راز را حفظ می کند. حتی بیان نمی کند که آماده انجام چه معامله ای است و آیا می خواهد معامله خرید یا فروش انجام دهد. برای این منظور، فروشنده همیشه قیمت را در بازار به صورت همزمان در شبکه بین بانکی بازار فارکس ارائه می کند. قیمت برای خرید (Bid) و قیمت برای فروش (Ask) پیشنهاد می شود.
توضیح بهتر با یک مثال
به عنوان مثال، فرض کنید یک دیلر به عنوان نماینده بانک قصد دارد 2 میلیارد دلار ارز یورو برای بانک خود معامله کند. همانطور که گفته شد، فروشنده دو قیمت را ذکر می کند. فرض کنید که نرخ 1.09001 به عنوان قیمت فروش و نرخ 1.09000 به عنوان قیمت خرید در اینتربانک ثبت می شود. دقت داشته باشید که اسپرد معاملات خرید و فروش با توجه به هزینه هایی مانند هزینه ثبت معامله، هزینه های جاری و رقابتی تعیین می شود تا هزینه های مربوط به ریسک معامله پوشش داده شود.
اکنون نوبت سایر دیلرها است که نرخ ها و پیشنهادات خود را برای EUR/USD ارسال کنند. به این ترتیب نرخ های متعددی در بازار فارکس به ثبت رسیده است به همین ترتیب نرخ ها در اینتربانک ثبت می شود و نزدیک ترین نرخ ها به عنوان نرخ مرجع به بانک ها و سایر مؤسسات اعلام می شود و معاملات با نرخ های جدید انجام می شود.
در پایانه اطلاع رسانی بازار فارکس گاهی ممکن است اخبار مهمی رد و بدل شود. قطعاً این اطلاعات مهم در آینده و نحوه معاملات بازار نقش خواهد داشت. بانک های مرکزی و مؤسسات بزرگ بر اساس نتایج این خبر ممکن است وارد معاملات جدید شوند یا حتی از قصد خود برای انجام معاملات جدید صرف نظر کنند. به همین دلیل ممکن است تعداد تراکنش های ثبت شده در هسته اینتربانک بازار فارکس کم تر از حد معمول باشد. وقتی معاملات ثبت شده کاهش می یابد، ممکن است دیگر خریدار یا فروشنده ای با قیمت های خاص وجود نداشته باشد. به همین دلیل در آن لحظه می بینیم که اسپرد قیمت به شدت افزایش می یابد.
نقش بروکرها در قیمت گذاری بازار فارکس
گاهی می شنویم که بروکر مارکت میکر است و به بازار جهانی متصل نیست. بنابراین آن بروکر در دستکاری قیمت بازار فارکس دست دارد و همیشه باعث ضرر مشتریان می شود. باید بگویم کسانی که در بازار فارکس چنین حرف هایی می زنند نمی دانند نرخ و قیمت بازار فارکس از کجا می آید. برای روشن شدن این موضوع لازم است کمی در مورد تفاوت بروکرهای رگوله و غیر رگوله مطالعه کنیم.
بروکر رگوله
اساساً این بروکر نرخ های قیمت بازار فارکس را از هسته اینتربانک بازار فارکس دریافت می کند و به بازار جهانی متصل می شود. بروکر برای اینکه بتوانند در سریع ترین لحظه نرخ های جهانی را از هسته معاملاتی دریافت کند، باید معیارهای دریافت مجوز مربوطه را از هسته مرکزی بازار فارکس داشته باشد. اما وقتی در این بروکر معامله می کنیم، معاملات ما چگونه انجام می شود؟
نوع معاملات فارکس از نوع CFD است. بروکر رگوله به دلیل حجم بالای تراکنش ها نمی تواند تمامی معاملات مشتریان خود را پوشش دهد. برای این منظور با بانک های عامل وارد ترید می شود و با بانک های مختلف قرارداد همکاری امضا می کند تا سرمایه در گردش برای پوشش حجم معاملات بروکر تأمین شود تا معاملات بازار ارز در یک بروکر با پشتوانه نقدی بانک عامل معتبر باشد.
حالا با خرید 1000 یورو/دلار، در واقع سفارش خرید را برای بانک ارسال کرده اید و در واقع وارد معامله با بانک شده اید و بروکر در اینجا فقط نقش یک واسطه را ایفا می کند و کارمزد مربوطه را از تریدر دریافت می کند. لازم به ذکر است تمامی این موارد زیر نظر مؤسسات نظارتی بزرگ مالی انجام خواهد شد که احتمال هرگونه پولشویی یا اشتباه از سوی بروکر یا بانک گرفته خواهد شد.
بروکر غیر رگوله
در واقع، این بروکر نیز باید مجوزهای مربوطه را برای این سطح دسترسی دریافت کند تا بتواند قیمت بازار فارکس را از اینتربانک در زمان واقعی دریافت کند. با این تفاوت که هیچ نهاد نظارتی مالی بر نحوه ارائه این خدمات یا معاملات مشتریان نظارتی ندارد. به همین دلیل به این بروکر غیررگوله یا مارکت میکر می گویند. اما این بدان معنا نیست که تمامی نرخ ها در بروکر غیررگوله توسط خود بروکر تهیه و تنظیم می شود. اما به دلیل عدم نظارت نهادهای نظارتی، خود بروکر می تواند در لحظه وارد معامله شده و نوساناتی در بازار ایجاد کند.
جمع بندی
در مطلب فوق از آقای سرمایه گذار اطلاعاتی مهم و اساسی در رابطه با نحوه قیمت گذاری بازار فارکس به شما عزیزان داده شد. اگر یک تریدر حرفهای هستید و سرمایه کافی برای ترید را ندارید، میتوانید از خدمات پراپ تریدینگ ما استفاده کنید.
بدون دیدگاه