آشنایی و تشخیص بازار روند دار و بازار رنج در معاملات – نکات کاربردی

تیترهای اصلی

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

آشنایی و تشخیص بازار روند دار و بازار رنج در معاملات – نکات کاربردی

آشنایی و تشخیص بازار روند دار و بازار رنج در معاملات - نکات کاربردی | آقای سرمایه گذار

چگونه می توان روند بازار را تشخیص داد؟ آنچه می تواند در این تشخیص به ما کمک کند، تحلیل تکنیکال است. اما به طور کلی بازارها یا روند دار هستند یا خنثی. البته معمولا حالت خنثی یا رنج بیشتر از دو حالت دیگر اتفاق می افتد. در ادامه این مطلب از آقای سرمایه گذار با این مفاهیم در بازار آشنا می شویم تا تفاوت بازار رنج و روند دار و نحوه تعریف هر کدام را بهتر درک کنیم.

بازار روند دار صعودی

عرضه و تقاضا دو عامل مهم در معاملات بازار سهام هستند. زمانی که تقاضا از عرضه بیشتر شود، شاهد افزایش سقف و کف خواهیم بود. به این ترتیب می توان دید که روند بازار صعودی است. در چنین بازارهایی از آنجایی که تقاضا بیش از عرضه است، واضح است که قدرت خریداران در مقایسه با فروشندگان بیشتر است. زمانی که بازار روند صعودی داشته باشد با اتصال طبقات موجود به یکدیگر خطی تشکیل می شود که به آن خط روند صعودی می گویند.

بازار روند دار نزولی

اما زمانی که وضعیت برعکس وضعیت قبلی باشد، بازار روند نزولی به خود می گیرد. یعنی با عرضه بیش از تقاضا، کف و سقف با قیمت های پایین تری ایجاد می شود. به این ترتیب روند نزولی بر بازار حاکم است. فروشندگان در این روندها قدرت بیشتری نسبت به خریداران دارند. با اتصال سقف های بازار نزولی خطی به دست می آید که به آن خط روند نزولی می گویند.

رابطه بین خط روند و تایم فریم

روندها را می توان در بازه های زمانی کوچک ترسیم کرد. اما این روندها خود بخشی از روند دیگری در بازه های زمانی بالاتر هستند. به عنوان مثال، یک روند نزولی در بازه زمانی ساعتی ممکن است اصلاح کوچکی از یک روند صعودی در بازه زمانی روزانه باشد.

اعتبار خط روند به دو عامل بستگی دارد. در ابتدا شیب خط می باشد. عامل دوم تعداد دفعاتی است که نمودار قیمت با خط روند برخورد می کند. هرچه شیب خط روند کمتر باشد، این خط اعتبار بیشتری دارد. از سوی دیگر، تعداد بازدیدهای نمودار به خط روند نشان دهنده اعتبار و اعتماد بیشتر است.

بازار رنج یا خنثی

برای درک تفاوت بین بازار رنج و روند، باید معنای بازار رنج را نیز بدانیم. در بازار خنثی فشار تقاضا و عرضه یکسان می باشند. به همین دلیل نمودار سهام در این بازارها به طور مداوم در محدوده قیمتی مشخصی در حال حرکت است. بدیهی است که قدرت خریدار و فروشنده در این بازارها برابر است. کانال در محدوده خنثی با کشیدن دو خط افقی که کف و سقف را به هم متصل می کند، تعریف می شود. پس شناخت بازار رنج با ترسیم این کانال امکان پذیر خواهد بود.

معامله در بازار رنج

نکته مهم دیگر شرایط معاملات در بازار است. وقتی بازار در یک محدوده حرکت می کند، معامله گران خسارت و زیان زیادی را می بینند. این افراد ممکن است پس از از دست دادن دستاوردهایی که در این فرآیند به دست آورده اند، عصبانی شوند. یعنی توقف بازار باعث تحرکات نوسانی می شود و این موضوع به دیلرها آسیب می رساند.

البته فکر نکنید بازار رنج ارزش معامله ندارد. برخی از بازارهای رنج برای معامله مناسب هستند و می توان در آن ها معامله کرد. به عنوان یک معامله گر، باید بدانید که در کدام بازار معامله کنید و در کدام بازار هیچ کاری انجام ندهید. هم بازارهای نزولی و هم بازارهای صعودی می توانند باعث سود یا ضرر شما شوند. همه چیز به عملکرد و تحلیل شما از شرایط بازار بستگی دارد.

بررسی ارزش معاملات بازار

اولین قدم تعیین ارزش معامله در بازار فعلی است. زمانی که بازار خنثی محدوده نسبتاً زیادی دارد، می توانید در آن معامله کنید. یعنی زمانی که کانال رسم شد و فاصله سطح حمایت و مقاومت در محدوده مناسب باشد، می توانید معامله را شروع کنید.

ابتدا تایم فریم روزانه را انتخاب کنید. سپس نمودار را کمی بزرگنمایی کنید تا بتوانید نمای کلی بازار را بهتر ببینید. اکنون می توانید رفتار بازار را درک کنید. اگر بازار به روش خاصی بالا یا پایین می رود، نشان دهنده یک بازار روند است. در غیر این صورت با بازاری رنج رو به رو هستید.

پس از آن، باید ببینید که آیا بازار در محدوده قیمتی خاصی در حال حرکت است یا در یک قیمت نامشخص در نوسان است. حرکت بازار در یک محدوده مشخص به این معنی است که امکان معامله در این بازار وجود دارد. بنابراین، چه در بازار رنج و چه در بازار روند، اولین کار بررسی ارزش معامله در شرایط حاکم بر بازار است.

بررسی نوسانات بازار

به محض اینکه متوجه شدید بازار بی ثبات است، معامله را متوقف کنید. بازار در حال نوسان خود یکی دیگر از وضعیت های بازار رنج است. در چنین شرایطی، فاصله بین سطوح حمایت و مقاومت برای ارائه نسبت ریسک به پاداش مطلوب کافی نیست. دوباره بازه زمانی روزانه را انتخاب کنید و نمودار را کمی جلوتر ببرید تا وضعیت را بهتر ببینید.

تحت این شرایط معامله نکنید!

وقتی می بینید بازار در یک محدوده نوسان کوچک در حال حرکت است، معامله نکنید. زیرا باید بتوانید در شرایطی که به نظر مطلوب نمی رسد از سرمایه خود محافظت کنید. این نیز آرامش خاطر را برای شما به ارمغان می آورد. موضوعی که باید در معاملات به آن توجه زیادی کنید.

در چنین شرایطی نگاهی به نمودارهای دیگر بیندازید. به احتمال زیاد این نمودارها شرایط مساعدتر و محدوده رنج وسیع تری برای معامله شما دارند. مهم ترین چیز این است که هرگز سعی نکنید چیزی را به زور وارد بازار کنید. این فقط باعث ضرر شما می شود و هیچ سودی به همراه نخواهد داشت.

عملکرد معامله گران در بازار رنج

در این حالت معمولا خریدها با قیمت های منفی و حتی در صف فروش انجام می شود. سپس هنگامی که قیمت به بالای محدوده رسید، می توانید سهامی را که خریداری کرده اید با قیمت پایین و قیمت بالاتر بفروشید. در واقع می توان گفت در این بازارها قاعده «به قیمت کم بخر و گران بفروش» می باشد.

در بورس ایران وقتی قیمت به انتهای رنج می رسد، می بینیم که اخبار و شایعات منفی زیادی درباره سهام شرکت ها به گوش می رسد. در چنین مواردی سهام با صف فروش مواجه می شود. فشار عرضه سنگین خواهد بود و قیمت به انتهای محدوده رنج خواهد رسید. در این شرایط، معامله در فشار ترس و اضطراب در بازار دشوار است. معامله گران نمی توانند به راحتی احساسات خود را کنترل کنند.

وقتی یک معامله گر بتواند خلاف جریان آب شنا کند، می تواند موفق شود. یک معامله گر حرفه ای باید به صف های فروش در بازارهای رنج حمله کند. یعنی زمانی می توانید خرید کنید که معامله گران از سقوط بازار می ترسند و نگران از دست دادن سرمایه خود هستند. در این شرایط نگران تفاوت تحلیل خود با دیگران نباشید. زیرا در بازارهای مالی معمولا اکثر افراد اشتباه می کنند! این موضوع هم در بازارهای رنج و هم در بازارهای روند به وضوح مشهود است.

بر این اساس وقتی بازار به سقف خود نزدیک می شود و همه معامله گران از سود آن راضی هستند، باید ترسید و محافظه کار باشید. این بدان معناست که شما باید بتوانید سودهای اندکی را که تاکنون به دست آورده اید پس انداز کنید. نمونه این اتفاقات را بارها در بورس ایران دیده ایم. اگر هوشیار باشید می توانید از این تجربیات استفاده کنید.

خروج از بازار در رنج طولانی

زمانی که بازار برای مدت طولانی در محدوده های تنگ و فشرده حرکت کند، در نهایت با حرکت به سمت بالا یا پایین از این محدوده خارج می شود. بازار از هر جهتی که خارج شود، حرکت قدرتمندی را در همان جهت آغاز می کند. اگر بازار برای مدت طولانی رنج باشد، حرکت عمودی حاصله بزرگ خواهد بود.

جمع بندی

شناخت بازار رنج و روند و درک مفاهیم مرتبط با آن از جمله مواردی است که معامله گران بازار فارکس باید به آن تسلط داشته باشند که آقای سرمایه گذار سعی بر توضیح کامل این بازارها داشت. زمانی که قیمت ها در یک بازه ثابت در یک بازه زمانی بالا و پایین می روند، بازار در شرایط رنجی قرار می گیرد. اما زمانی که شاهد تشکیل کف و سقف در قیمت های بالاتر یا پایین تر هستیم، با بازاری رو به رو هستیم که می تواند صعودی یا نزولی باشد.

برخلاف تصور برخی معامله گران که می گویند در بازار رنج نمی توان معامله کرد، باید گفت که این بازار نیز می تواند مانند بازارهای پرطرفدار سود ایجاد کند. اما تاجر باید بتواند شرایط را به درستی تشخیص دهد تا متضرر نشود.

نظر شما درباره این مطلب چیه؟

از ۱ تا ۵ امتیاز بدید.

میانگین نظرات / 5. تعداد نظردهی:

اولین نفر شما هستید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *